NRK radio på besøk

Postet av Adam og Eva akademiet den 22. Sep 2016

I 2016 flyttet Frisørmuseet seg over i Adam og Eva Skolen sine lokaler, i Oslo sentrum. Arild Martinsen, mange ganger Norgesmester i frisering og ildsjel i frisørmuseets venneforening, tok en omvisning med NRK radio og forteller om historien bak noen av de 1500 gjenstandene som befinner seg her.


Hør podkast med NRK radio - Kulturhuset hovedsending her.


FOTO: NRK RADIO - KULTURHUSET HOVEDSENDING'


Arild Martinsen har en lang historie i frisørfaget og har drevet salong på Grand Hotell på 50-tallet. Her kom herrer innom om morgningen for å bli barbert før jobb. Barbering krever sine redskaper, og barberkoster og såpekopper var gjerne hvermanns eie. Ulike hårvann gjorde «sleiken» perfekt. Barbersåper med godlukt var helt nødvendig, gjerne med etterfølgende efterbarberingsvann.



Barberingsutstyr


Hårtørrer fra slutten av 1800 - tallet

Arild Martinsen forteller i intervjuet blant annet om en hårtørrer fra slutten av 1800-tallet. I bunnen sitter en olje/parafinbrenner. Varmen som produseres stiger opp og setter igang en vifte. Kvinnene sprer sitt lange hår utover risten, og et deksel legges over for å holde på varmen. Dette var en avansert metode for å tørke håret før elektrisiteten kom.

Utstillingen og samlingen på Frisørmuseet er unik i norsk sammenheng og viser utviklingen gjennom de siste 150 år. Gjenstandene er tilknyttet barber-frisør-skjønnhetspleie og parykkmakerfagene.



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.